Activactireis Warschau

Het was vroeger dan de eerste vogel, eerder op de dag dan de zon opkomt, het was zo vroeg in de ochtend dat het eigenlijk nog avond was, en veertien Libertijnen vertrokken richting Warschau.

Eigenlijk was de vlucht (vanaf Eindhoven, met Ryanair) wel heel goed te doen als je bedenkt hoe vroeg het was en dat we vanaf Eindhoven met Ryanair moesten vliegen. Full disclosure: Waldo & ik hadden een cheap hotelletje gehosseld in Eindhoven en gewoon tot 06:45 geslapen, dus misschien dat we daarom relatief opgewekt waren ten opzichte van de anderen.

Onze aankomst in Warschau moest natuurlijk onmiddellijk gevierd worden met een godsgruwelijke hoeveelheid pierogi bij het gezellige en faux-authentieke ketenrestaurant Zapieciek, een echte aanrader als je nog een keer naar Warschau gaat. Ze serveren er lekkere deegklats in combinatie met lekkere alcoholklats, dus wat wil een mens nog meer?

Die middag hebben Waldo en ik onze uitgeruste koppies benut om het Nationaal Museum te bezoeken, terwijl de meeste mensen een dutje deden. Fun fact: als je een rolstoel wil lenen in het Nationaal Museum dan kan dat, maar ze moeten wel eerst even de banden voor je oppompen.

Eigenlijk zie ik die rolstoel wel als een soort symbool voor de hele Warschau-experience, want veel dingen zijn gewoon extreem matig geregeld: er is bijvoorbeeld wel overal een bushalte, maar geen dienstregeling en ook maar zeer zelden een bus. Koffie is er prijziger dan bier. Al moet ik ook zeggen dat eigenlijk iedereen verrassend goed Engels sprak.

Op onze eerste volledige dag in Warschau lag een selecte groep van hardcore-types uitgebreid uit te brakken, maar de meesten waren goed uitgerust. We hadden het vrijdagavond bij bescheiden hostel-chillings gehouden, uiteraard met hazelnoot Soplica. Die middag heb ik met een groepje het overgebleven deel van het historisch centrum van Warschau bezocht, wat pittoresk en kleinschalig was, precies zoals je zou verwachten.

Daarna hebben we ook een bezoekje gebracht aan het Copernicus Centrum. Ik doe geen recht aan het Copernicus Centrum als ik het omschrijf als de Oostblok-versie van NEMO. Eigenlijk was het namelijk gewoon een heel goed functionerend en ontworpen wetenschapsmuseum, en dat werd alleen nog maar leuker door de aanwezigheid van onze eigen scheikundeleraar: Jesse. Veel Libertijnen hebben in het Copernicus Centrum genoten van een lasershow op muziek van Pink Floyd.

Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar later die avond ben ik volledig naar de tyfus gegaan. Eerst waren er homemade shots met extreem zoete smaakjes, toen waren er fancy cocktails in steampunk thema en daarna was er vooral gewoon nog heel veel bier. Velen, waaronder ook ik, voelden zich geroepen om de club te bezoeken die de avond daarvoor alvast was uitgetest door een selecte groep party-connaisseurs. Onze Uber-chauffeur was verbluft dat we dit deel van de stad wilden opzoeken. Toen we vroegen wat hij vond van de plek waar we heengingen zei hij dat de club een goede keuze was, maar de buurt niet. Vervolgens kon hij de locatie niet vinden en vroeg de weg even aan een shady-uitziende voorbijganger. Daarna drukt hij ons op het hart om vooral niet met dat soort types te praten. En daarna werd ik zelf echt mokerdronken in de gevaarlijkste wijk van Warschau. 

Uiteraard moest er op zondag flink uitgebrakt worden, maar de echte geschiedenisnerds en cultuursnuivers hebben toen toch ook nog tijd gevonden voor een bezoekje aan het POLIN Museum for the History of Polish Jews. Mensen met andere interesses gingen ondertussen naar het Pinball Museum, waarvan ik heb gehoord dat het ook uitstekend was.

Aangezien we de terugreis moesten aanvangen op een nog gruwelijker tijdstip dan de heenreis heeft niet iedereen die nacht überhaupt geslapen. Wel heeft volgens mij iedereen Liber Wie Ben Ik gespeeld, een uitstekend spel.

Ongetwijfeld zullen in dit verslag van de wederwaardigheden van onze reis enkele essentiële belevenissen en anekdotes ontbreken. Jammer voor jou, dan had je maar mee moeten gaan, want het was echt vet leuk. En bovendien zijn we allemaal weer veilig thuisgekomen, waarvoor nogmaals veel dank aan de reisleiding!